Ramesh

Sure! Here’s a structured English comprehension exercise for absolute beginners, including a vocabulary table, a Hindi passage with its translation into simple English, and questions with answers along with their Pronunciation and translations in Hindi.

Vocabulary Table

WordPronunciationMeaning
Marketमार्केटबाजार
Buyबायखरीदना
Fruitsफ्रूट्सफल
Applesएपल्ससेब
Bananasबनानाजकेले
Freshफ्रेशताजा
Enjoyएंजॉयआनंद लेना

Hindi Passage

रमेश बाजार गया। उसने ताजे फल खरीदे। उसने सेब और केले खरीदे। वह घर लौटा और अपने परिवार के साथ फल खाया। सबने मिलकर फल का आनंद लिया।

English Passage

Ramesh went to the market. He bought fresh fruits. He bought apples and bananas. He went home and ate the fruits with his family. They all enjoyed the fruits together.

Questions & Answers

  1. Where did Ramesh go?
    1. Ramesh went to the market.
    1. रमेश कहाँ गया?
      1. रमेश मार्केट गया।
    1. व्हेयर डिड रमेश गो?
      1. रमेश वेंट टू द मार्केट।
  2. What did Ramesh buy?
    1. He bought fresh fruits.
    1. रमेश ने क्या खरीदा?
      1. उसने ताजे फल खरीदे।
    1. व्हाट डिड रमेश बाय?
      1. ही बॉट फ्रेश फ्रूट्स।
  3. Which fruits did Ramesh buy?
    1. He bought apples and bananas.
    1. रमेश ने कौन से फल खरीदे?
      1. उसने सेब और केले खरीदे।
    1. व्हिच फ्रूट्स डिड रमेश बाय?
      1. ही बॉट एपल्स एंड बनानाज।
  4. Where did Ramesh go after buying the fruits?
    1. He went home.
    1. फल खरीदने के बाद रमेश कहाँ गया?
      1. वह घर गया।
    1. व्हेयर डिड रमेश गो आफ्टर बाइंग द फ्रूट्स?
      1. ही वेंट होम।
  5. With whom did Ramesh eat the fruits?
    1. He ate the fruits with his family.
    1. रमेश ने फल किसके साथ खाया?
      1. उसने अपने परिवार के साथ फल खाया।
    1. विद हूम डिड रमेश ईट द फ्रूट्स?
      1. ही एट द फ्रूट्स विद हिज फैमिली।
  6. Did they enjoy the fruits?
    1. Yes, they all enjoyed the fruits together.
    1. क्या उन्होंने फलों का आनंद लिया?
      1. हाँ, उन्होंने सभी ने मिलकर फलों का आनंद लिया।
    1. डिड दे एंजॉय द फ्रूट्स?
      1. यस, दे ऑल एंजॉयड द फ्रूट्स टुगेदर।
See also  On our playground

You may also like...