On Grief





Here is an English comprehension exercise for absolute beginners focused on “Grief.” This includes a vocabulary table, a Hindi passage about grief, its translation into simple English, and questions with answers. Pronunciations of questions and answers in Devanagari along with translations in Hindi are also provided.

Vocabulary Table

WordPronunciationMeaning
Griefग्रीफशोक
Lossलॉसहानि (नुकसान)
Familyफैमिलीपरिवार
Friendsफ्रेंड्सदोस्त
Supportसपोर्टसहारा
Cryक्राइरोना
Rememberरिमेम्बरयाद करना

Hindi Passage

जब हमें किसी अपनी प्रिय व्यक्ति की हानि होती है, तो हमें बहुत शोक होता है। शोक में परिवार और दोस्तों का सहारा बहुत महत्वपूर्ण होता है। हमें रोने और अपने दुःख को व्यक्त करने की आवश्यकता है। पुराने समय को याद करना भी मदद करता है। शोक के समय हमें एक-दूसरे का सहारा बनना चाहिए।

English Passage

When we lose someone dear to us, we feel a lot of grief. Support from family and friends is very important during grief. We need to cry and express our sorrow. Remembering old times also helps. During grief, we should support each other.

Questions & Answers

  1. When do we feel a lot of grief?
    1. We feel a lot of grief when we lose someone dear to us.
    1. हमें कब बहुत शोक होता है?
      1. जब हमें किसी अपनी प्रिय व्यक्ति की हानि होती है, तो हमें बहुत शोक होता है।
    1. व्हेन डू वी फील अ लॉट ऑफ ग्रीफ?
      1. वी फील अ लॉट ऑफ ग्रीफ व्हेन वी लूज़ समवन डियर टू अस।
  2. Who is important during grief?
    1. Support from family and friends is very important during grief.
    1. शोक के समय कौन महत्वपूर्ण होता है?
      1. शोक में परिवार और दोस्तों का सहारा बहुत महत्वपूर्ण होता है।
    1. हू इज़ इम्पोर्टेन्ट ड्यूरिंग ग्रीफ?
      1. सपोर्ट फ्रॉम फैमिली एंड फ्रेंड्स इज़ वेरी इम्पोर्टेन्ट ड्यूरिंग ग्रीफ।
  3. What do we need to do to express our sorrow?
    1. We need to cry and express our sorrow.
    1. हमें अपना दुःख व्यक्त करने के लिए क्या करना चाहिए?
      1. हमें रोने और अपने दुःख को व्यक्त करने की आवश्यकता है।
    1. व्हाट डू वी नीड टू डू टू एक्सप्रेस आवर सॉरो?
      1. वी नीड टू क्राइ एंड एक्सप्रेस आवर सॉरो।
  4. What helps during grief?
    1. Remembering old times also helps.
    1. शोक के समय क्या मदद करता है?
      1. पुराने समय को याद करना भी मदद करता है।
    1. व्हाट हेल्प्स ड्यूरिंग ग्रीफ?
      1. रिमेम्बरिंग ओल्ड टाइम्स ऑल्सो हेल्प्स।
  5. What should we do during grief?
    1. During grief, we should support each other.
    1. शोक के समय हमें क्या करना चाहिए?
      1. शोक के समय हमें एक-दूसरे का सहारा बनना चाहिए।
    1. व्हाट शुड वी डू ड्यूरिंग ग्रीफ?
      1. ड्यूरिंग ग्रीफ, वी शुड सपोर्ट ईच अदर।
See also  Daily Routine

This comprehension exercise is designed to help absolute beginners practice and understand simple English sentences and basic vocabulary related to grief. If you need further exercises or modifications, please let me know!

You may also like...