about small talk with a neighbour

4o

Here’s a set of advanced sample conversations about small talk with a neighbor, formatted for beginners with some basic exposure to English:

Vocabulary Table

English WordPronunciationHindi
neighborनेबरपड़ोसी
gardenगार्डनबगीचा
morning walkमॉर्निंग वॉकसुबह की सैर
groceriesग्रोसरीज़किराने का सामान
weatherवेदरमौसम
weekendवीकेंडसप्ताहांत
conversationकन्वर्सेशनबातचीत
childrenचिल्ड्रेनबच्चे
nearbyनीयरबायपास में
errandsएरंड्सकाम
plantsप्लांट्सपौधे
enjoyएन्जॉयआनंद लेना
visitविज़िटमिलना
scheduleशेड्यूलसमय सारणी
relaxingरिलैक्सिंगआरामदायक

Conversation 1

A: Good morning! How are you today?
(गुड मॉर्निंग! हाउ आर यू टुडे?)
(सुप्रभात! आप आज कैसे हैं?)

B: Good morning! I’m doing well, just heading out for a morning walk.
(गुड मॉर्निंग! आई’म डूइंग वेल, जस्ट हेडिंग आउट फॉर अ मॉर्निंग वॉक.)
(सुप्रभात! मैं ठीक हूँ, बस सुबह की सैर के लिए जा रहा हूँ।)

A: That sounds nice. I’m just about to water my garden.
(दैट साउंड्स नाइस. आई’म जस्ट अबाउट टू वॉटर माय गार्डन.)
(यह अच्छा लगता है। मैं बस अपने बगीचे में पानी देने वाला हूँ।)

B: Your garden is looking beautiful lately.
(योर गार्डन इज़ लुकिंग ब्यूटीफुल लेटली.)
(आपका बगीचा हाल ही में बहुत सुंदर दिख रहा है।)

A: Thank you! I’ve been spending more time with my plants.
(थैंक यू! आई’व बीन स्पेंडिंग मोर टाइम विद माय प्लांट्स.)
(धन्यवाद! मैं अपने पौधों के साथ अधिक समय बिता रहा हूँ।)

B: It really shows. Keep it up!
(इट रियली शोज़. कीप इट अप!)
(यह वास्तव में दिखता है। इसे बनाए रखें!)


Conversation 2

A: Did you get all your groceries done?
(डिड यू गेट ऑल योर ग्रोसरीज़ डन?)
(क्या आपने सारा किराना सामान ले लिया?)

See also  about a movie hall

B: Yes, I went to the nearby market this morning.
(येस, आई वेंट टू द नीयरबाय मार्केट धिस मॉर्निंग.)
(हाँ, मैं आज सुबह पास के बाजार गया था।)

A: That’s great. I need to pick up a few things myself.
(दैट्स ग्रेट. आई नीड टू पिक अप अ फ्यू थिंग्स मायसेल्फ.)
(यह अच्छा है। मुझे भी कुछ चीजें लेने की जरूरत है।)

B: You should go early, it gets crowded later in the day.
(यू शुड गो अर्ली, इट गेट्स क्राउडेड लेटर इन द डे.)
(आपको जल्दी जाना चाहिए, दिन में बाद में भीड़ हो जाती है।)

A: Thanks for the tip. I’ll make sure to go soon.
(थैंक्स फॉर द टिप. आई’ल मेक श्योर टू गो सून.)
(सलाह के लिए धन्यवाद। मैं जल्द ही जाने की कोशिश करूंगा।)

B: No problem! Happy shopping!
(नो प्रॉब्लम! हैप्पी शॉपिंग!)
(कोई बात नहीं! खरीदारी के लिए शुभकामनाएँ!)


Conversation 3

A: How was your weekend?
(हाउ वाज़ योर वीकेंड?)
(आपका सप्ताहांत कैसा था?)

B: It was quite relaxing. I spent time with the family.
(इट वाज़ क्वाइट रिलैक्सिंग. आई स्पेंट टाइम विद द फैमिली.)
(यह काफी आरामदायक था। मैंने परिवार के साथ समय बिताया।)

A: That sounds wonderful. Did you go anywhere?
(दैट साउंड्स वंडरफुल. डिड यू गो एनीव्हेयर?)
(यह बहुत अच्छा लगता है। क्या आप कहीं गए थे?)

B: We visited a park nearby. The children loved it.
(वी विज़िटेड अ पार्क नीयरबाय. द चिल्ड्रेन लव्ड इट.)
(हम पास के एक पार्क में गए थे। बच्चों को बहुत अच्छा लगा।)

A: I’ll have to take my kids there too.
(आई’ल हैव टू टेक माय किड्स देयर टू.)
(मुझे भी अपने बच्चों को वहाँ ले जाना होगा।)

See also  About your normal weekends

B: You should! It’s a great place for them to play.
(यू शुड! इट्स अ ग्रेट प्लेस फॉर देम टू प्ले.)
(आपको जरूर जाना चाहिए! यह उनके खेलने के लिए एक शानदार जगह है।)


Conversation 4

A: Do you have any plans for this evening?
(डू यू हैव एनी प्लान्स फॉर धिस इवनिंग?)
(क्या आपके पास आज शाम के लिए कोई योजना है?)

B: Not really, just running a few errands. What about you?
(नॉट रियली, जस्ट रनिंग अ फ्यू एरंड्स. व्हाट अबाउट यू?)
(अभी तक तो नहीं, बस कुछ काम निपटाने हैं। आप क्या करने वाले हैं?)

A: I’m thinking of relaxing at home with a good book.
(आई’म थिंकिंग ऑफ़ रिलैक्सिंग ऐट होम विद अ गुड बुक.)
(मैं घर पर एक अच्छी किताब के साथ आराम करने के बारे में सोच रहा हूँ।)

B: That sounds like a perfect plan! Enjoy your evening.
(दैट साउंड्स लाइक अ परफेक्ट प्लान! एन्जॉय योर इवनिंग.)
(यह एक बेहतरीन योजना लगती है! आपकी शाम शुभ हो।)

A: You too! Let’s catch up again soon.
(यू टू! लेट्स कैच अप अगेन सून.)
(आप भी! चलिए फिर से जल्दी मिलते हैं।)

B: Definitely! Take care.
(डेफिनिटली! टेक केयर.)
(निश्चित रूप से! ध्यान रखना।)


These conversations are designed to help beginners practice more advanced English conversations, focusing on casual interactions with a neighbor.

You may also like...